A little bit of history…

Growing Up Organic (GUO) was initiated by COG at the national level as a set of pilot projects in chapters across Canada in 2007, ending in 2009.  The goal for the GUO pilot was to:

Implement programs to help interested groups initiate organic farm-to-institution programs in the Ottawa Chapter catchment area in support of COG’s vision of a more sustainable food production and distribution system in Canada.

Growing Up Organic’s focus has been youth, as children are at particular risk from chemical pesticide exposure through their diets because they consume more food per kilogram of body mass than adults. Children are also more vulnerable to the effects of these chemicals because their internal organs are still developing and maturing and their enzymatic, metabolic, and immune systems may provide less natural protection than those of an adult.

COG (National) generated two reports to launch and wrap up the pilot phase of GUO.

Ottawa – St. Lawrence – Outaouais is one of four chapters that chose to continue development of GUO.  Each chapter has tailored the program to its community’s needs and capacities.  In the greater Ottawa region, GUO has several components that separately address, and attempt to create an interface between, urban and institutional ‘consumer markets’ for organics, and the regional farmer/producers who can supply those markets.

Have a look at the short documentary about our GUO program, made by Powerline Films in 2011 through a Sustain Ontario grant.

Find details on how to be a donor or sponsor of Growing Up Organic by clicking here.

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Notre histoire…

Grandir BIO a été initié par Cultivons Biologique au niveau national, comme un ensemble de projets pilotes dans les chapitres à travers le Canada en 2007 et terminant en 2009. L’objectif pour le pilote était de:

Mettre en œuvre des programmes pour créer une interface entre les marchés institutionnels et les agriculteurs locaux bio qui peuvent fournir ces marchés, afin d’appuyer la vision de Cultivons Biologique d’une système alimentaire plus durable au Canada.

Le projet Grandir BIO vise les enfants et les jeunes, puisque ceux-ci sont particulièrement vulnérables au risques présentés par les pesticides chimiques à travers l’alimentation, parce qu’ils consomment plus de nourriture par kilogramme de masse corporelle que les adultes. Les enfants sont également plus vulnérables aux effets de ces produits chimiques, car leurs organes internes sont encore en développement et leurs systèmes enzymatiques, métaboliques, immunitaires offrent une protection moins forte que ceux d’un adulte.

Le chapitre Ottawa – Saint-Laurent – Outaouais de Cultivons Biologique, est l’un des quatre chapitres qui a choisi de poursuivre le développement de Grandir BIO. Chaque chapitre a adapté le programme aux besoins et aux capacités de sa communauté respective. Dans la grande région de l’Outaouais, Grandir BIO se concentre surtout sur l’aspect éducationnel, comme pour les enfants et les jeunes dans le milieu scolaire, tout comme pour les agriculteurs locaux.

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